Home Informasi “Maafkan Mummy Melissa..” Rasa Tak Sedap Hati Rupanya Ada Sesuatu Tak Kena Di Taska

“Maafkan Mummy Melissa..” Rasa Tak Sedap Hati Rupanya Ada Sesuatu Tak Kena Di Taska

0
“Maafkan Mummy Melissa..” Rasa Tak Sedap Hati Rupanya Ada Sesuatu Tak Kena Di Taska

Bagi ibu yang bekerjaya, apabila perlu meninggalkan anak dalam jagaan pengasuh atau pembantu rumah ketika perlu keluar bekerja, pasti dalam hati harapkan semuanya baik-baik saja. Mana taknya anak yang dikandung selama 9 bulan, lalui saat getir waktu bersalin, jika berlaku perkara yang tak dijangka hati ibu mana yang tak sedih kan?

Begitulah yang berlaku pada seorang ibu ini di Facebook Afzan Ikka Wan Nurul yang berkongsi pengalaman anak sulungnya, Melissa yang baru setahun dipercayai diperlakukan dengan kasar ketika di taska.

Rasa tak sedap hati masa di office

Menurut ibu ini pada mulanya dia berasa tidak sedap hati ketika berada di pejabat dan mengambil keputusan untuk menghantar pesanan kepada guru bagi bertanyakan keadaan Melissa. Jawapan ringkas yang diberikan oleh guru taska pada hari tersebut yang menyatakan anak dalam keadaan ok, seolah-olah seperti ada yang tak kena.

So okay la tapi hati still dok fikir (sesiapa kalau rasa macam ni balik la terus). Duk tunggu jam pukul 5 nak balik. Then masa balik amek Melissa dia menangis je. Saya nampak bertanda pada mata dia belah kiri. Bila tanya just cakap berebut mainan dengan baby 10 bulan.

So kami pon okay la balik ja sebab biasa la baby dah besar kan lasak. Dalam kereta pula belek-belek Melissa nampak kesan jari pada muka kanan dia. Tak sedap hati suruh husband text tanya cikgu dia. Cikgu cakap tu kesan tidur atas playmat je. Nanti hilang la. Masa ni tak perasan kaki dia lagi. Malam tu dalam bilik ajak dia tateh dia tak nak jejak kaki kanan dia.

Bagaimanapun, lebih mengejutkan, apabila Melissa menangis apabila disuruh berjalan untuk bermain. Cemas dengan apa yang terjadi, pasangan ini mengambil keputusan untuk membawa anak mereka ke klinik bagi membuat pemeriksaan lanjut.

Kita orang pergi klinik, doktor tak berani nak buat apa-apa and suggest kita orang pergi x-ray kaki Mel. So malam tu cari klinik untuk x-ray tak ada, tutup. So balik la sebab dah lewat Mel dah tertidur. Penat menangis seharian.

Buat pemeriksaan x-ray

Keesokkan harinya, ibu ini cuba hubungi dua klinik bagi melakukan pemeriksaan x-ray namun, kedua-dua klinik itu tidak menawarkan perkhidmatan tersebut kepada kanak-kanak kecil.

So kami pergi emergency salah sebuah hospital swasta untuk details x-ray. Then kami pun tanya berkenaan muka Melissa doktor dekat situ pun cakap memang kesan pada muka Melissa. Nampak kesan jari.

Btw result x-ray keluar keesokan harinya. Pakar kanak-kanak advise kita orang suruh buat report polis untuk kes ni. So kami pun buat report polis. Lepas tu polis transfer kami ke IPD jumpa IO. Lepas soal siasat IO minta kami pergi hospital gv untuk check Melissa.

At last doktor panggil. Yang ni sangat kecewa. Jumpa dengan doktor emergency dia cakap ada bengkak pada kaki Melissa. Then dia transfer ke doktor pediatrik. Then masa ni dia check Melissa. Dia cakap tak ada apa-apa masalah. Bab muka 3 kali saya tanya 3 kali jawapan dia berubah. 1 dia kata kesan jari tampar. 2. Kesan kene tepis toy @ tangan. 3. Dia kata rashes saja. Masa ni banyak kali dia paksa Melissa untuk jalan. Tapi Melissa still tak nak. End up dia buat report cakap dekat ortho cakap Melissa takut nak jalan sebab ramai orang.

Syak sesuatu

Hari berikutnya, pihak hospital yang kami pergi buat x-ray Melissa sebelum tu telefon meminta kami untuk datang bagi mengambil keputusan x-ray anak.

Bila husband sampai sana. Jumpa dekat pakar x-ray dia explain kata kaki Melissa retak. Doktor suggest pergi buat simen cepat. Sebab baby bahaya. So kami pergi lah bawa ke hospital ******. Masa pergi sini kami tak ada buka mulut langsung tak ada cerita pun berkenaan kes Melissa.

Tapi doktor tu suspicious sangat dengan keadaan Melissa. Dia sendiri cakap ni bukan jatuh ni kesan lain ni. Dia siap buatkan kami surat untuk suruh kami buat report polis and dia cakap kalau sayang anak encik dan anak-anak lain buat la report.

Tidak berpuas hati dengan apa yang terjadi, pasangan ini meminta melihat rakaman CCTV dan melihat anak mereka menangis seharian.

Dalam CCTV tu 1 minit je Melissa minum susu pastu 1 minit makan dan petang beberapa saat minum air kosong. Dia baling tuala atas muka Melissa, dia tutup muka Melissa masa tidur alasan sebab silau padahal tak ada cahaya pun kat situ.

Lepas Melissa mandi pukul 8 langsung Melissa tak berdiri dia baring dan menangis sahaja. Dan muka Melissa yang kata tidur atas playmat tu pun tak betul. Melissa tak ada tidur atas playmat pon. Memang luluh hati tengok 8 jam Melissa menangis. Penat menangis tidur. Kesian anak mummy. I’m sorry Melissa.

Bulan April hantar Melissa ke taska tersebut dan hanya 4 bulan je berada di situ. Sekarang Melissa dah dijaga oleh aunty sebelah suami dan sangat ceria serta sihat je. Moga kisah ini jadi peringatan bersama buat ibu bapa jika perasan tingkah laku anak pelik atau tak ceria.

Sumber: Afzan Ikka Wan Nurul

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here