<
>

Umur 28 Hingga 32 Umur Terbaik Untuk Berkahwin!

Kajian ini dijalankan oleh Nick Wolfinger, ahli sosiologi dari University of Utah, dan diterbitkan oleh Institut Pengajian Keluarga. Menurut kajian, mereka yang telah berkahwin antara umur 28 dan 32 tahun paling sedikit bercerai.

Analisis

Wolfinger menganalisis data dari tahun 2006 hingga 2010, dan data dari Kajian Kebangsaan Pertumbuhan Keluarga 2011-2013. Beliau menemui “bell curve” terbalik.

“Kemungkinan perceraian berkurangan apabila anda berusia dari remaja hingga dua puluhan dan awal tiga puluhan,” tulisnya.

“Selepas itu, peluang kadar perceraian meningkat lagi, apabila anda memasuki usia lewat tiga puluhan dan awal empat puluhan.”

Penceraian

Bagi setiap tahun selepas umur 32 tahun, kemungkinan perceraian meningkat sekitar 5%. Ini bermakna anda mempunyai keluarga sesuai pada usia yang tidak terlalu muda, tetapi juga tidak terlalu tua.

Pastinya, ini termasuk dalam perkembangan baru, kerana ahli sosiologi sebelum ini percaya bahawa menunggu lebih lama sebelum akhirnya berumah tangga biasanya menghasilkan kestabilan yang lebih baik.

Ada banyak sebab mengapa usia di akhir 20-an hingga awal 30-an masuk akal untuk memulakan hubungan seumur hidup dengan seseorang.

Cukup Matang

Pada usia itu, kita sudah cukup matang untuk membezakan antara perasaan sebenar dengan seseorang, atau hanya dibutakan oleh keinginan sahaja. Pada usia ini, kita juga telah membuat pilihan kehidupan yang penting dan boleh mengambil beberapa tanggungjawab.

Masih ada lebih banyak kajian mengenai usia sebenar untuk perkahwinan yang sedang dijalankan, mari kita tunggu hasil kajian seterusnya!

Sumber: Kashoorga

PDRM Tawar Diskaun 50% Untuk Bayaran Saman Trafik Bermula Esok

PDRM Tawar Diskaun 50% Untuk Bayaran Saman Trafik Bermula Esok baik buat semua pengguna jalan raya, bersempena dengan Hari Polis ke-213, […]

Anak No. 2 Ni Kalau Bercinta Dia Tak Pandai Memujuk Tapi Dia Sangat Setia

Anak No. 2 Ni Kalau Bercinta Dia Tak Pandai Memujuk Tapi Dia Sangat Setia. Bedasarkan penelitian, disimpulkan bahwa urutan kelahiran […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *